ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москва: ЕС да спре да пречи за решаването на украинския въпрос

Мария Захарова

Москва призовава Европейския съюз да спазва съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и да прекрати дейностите, които пречат за политическото разрешение на украинския въпрос. Това съобщи говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Според информация от уебсайта на Министерството, Захарова е направила коментар във връзка с позицията на ЕС за руската хуманитарна помощ за Донбас. Тя е призовавала ЕС да прочете резолюция номер 2202 от 2015 г., да обърне внимание на ситуацията в Украйна, за да се избегнат пречките за мирното разрешаване на въпроса с политически средства.

Захарова заяви също, че след избухването на конфликтите в Източна Украйна, ЕС непрекъснато проява предубеденост по въпроса. „Трябва да припомним, че поведението на ЕС няма да е от полза за политическото разрешаване на украинския въпрос.“

Преди седмица началникът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов заяви, че струпаните до границата руски военни са над 92 000 души. Неговите прогнози са, че Русия ще нападне Украйна до края на януари или началото на февруари.

Говорителят на руското външно министерство Дмитрий Песков отговори, че е странно Русия да бъде обвинявана в това, че прави нещо на собствената си територия, още повече ако обвинителите ѝ са хора, които "докарват до границите ѝ собствената си бойна техника".

Песков визира активността на НАТО в Черно море. По-рано президентът Путин обвини страните от НАТО в това, че са допуснали американски бомбардировачи да се доближат на 20 км от Русия.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел изтъкна перспективата Европейският съюз да наложи нови санкции срещу Москва, ако напрежението с Русия и Беларус не отшуми. 

Меркел, която се очаква да отстъпи поста си на социалдемократа и сегашен финансов министър Олаф Шолц през следващите две седмици, се позовава на натрупването на руска армия близо до украинската граница, както и на отказа на Кремъл да започне преговори за мир с Киев по отношение на Източна Украйна и ролята на Беларус в миграционната криза на границата с Полша. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст