ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЗК започва изследване на търговията в интернет

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проучване на конкурентната среда на пазара на електронна търговия с потребителски стоки и услуги. КЗК аргументира проверката си с това, че "електронната търговия с потребителски стоки и услуги заема все по-важно място в обществения живот и търпи осезаемо развитие".

Според антимонополистите това поражда необходимост от насочване на фокуса именно в този сектор с цел да се получи полезна информация за функционирането на пазара на електронната търговия на най-търсените потребителски стоки и услуги онлайн, влиянието на пазарните сили върху поведението на участниците на него, както и информация за пречките пред конкуренцията и ефектите, свързани с разрастването на електронната търговия. 

Данните, огласени от КЗК, показват, че през последните пет години годишният ръст на електронната търговия в България е между 21% и 35% , като през 2021 г. се очаква нов ръст от 30% спрямо 2020 г.одина Този процес може да се отдаде както на широкото пазарно приложение, което намира техническия прогрес, така и на технологичното ограмотяване на все повече хора. Не на последно място, съществено влияние върху този процес оказва и продължаващата извънредна епидемиологична обстановка в страната през последните две години, посочват от антимонополния орган.

Отчетено е също, че през 2020 г. 30.9% от лицата на възраст 16-74 години са купували стоки и услуги по интернет за лични цели, което е с 9.2% повече в сравнение с 2019 г., когато процента е 21.7%.Преди пет години само 16.6% от лицата на възраст 16-74 години са купували стоки и услуги по интернет за лични цели.

Публикуваната от КЗК информация показва, че най-често онлайн се пазаруват дрехи и спортни стоки, стоки за дома, хотелски резервации, храна, техника и билети за концерт.

Антимонополистите твърдят, че вече са се сблъсквали с конкретни елементи в сферата на електронната търговия с потенциално антиконкурентен характер. Например комисията е установила наличието на различно ценообразуване между цените за онлайн продажби и тези за продажби на физически магазин.

"В разглежданото от КЗК производство, предмет на анализ са били отношения между дистрибутор и неговите контрагенти, опериращи чрез електронен магазин, които са постигнали споразумение за определяне на различни нива на търговски отстъпки и условия за ползването им, в зависимост от канала на търговия на дребно – чрез електронен или физически магазин. По своята същност такова споразумение индиректно ограничава електронната търговия като поставя онлайн търговците в структурно неблагоприятна позиция спрямо търговците с физически магазин. Комисията е установила, че онлайн търговците не могат да се ползват от търговски отстъпки в размер, какъвто е достижим за физическите магазини. Наличието на двойно ценообразуване за онлайн продажби и продажби чрез физически канал, засяга способността на онлайн търговците да оказват конкурентен натиск на физическите магазини, тъй като определената по-висока доставна цена е от съществено значение и с преимуществен дял във формирането на крайната цена към клиентите им", разясняват от антимонополната комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст