ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните от ОПЕК може да изберат новия шеф през януари

опек

Министрите на страните от ОПЕК ще се съберат на извънредна среща на организацията през януари. На нея е възможно да бъде определена кандидатурата на новия генерален секретар. Това е съобщил за  ТАСС източник, участвал в преговорите.

"Срещата завърши. Решихме да се съберем отново през януари, отделно от страните "не ОПЕК". Там ще изберем новия генерален секретар", е казал източникът. Събеседникът не е уточнил датата на срещата.

От 2016 година постът на генерален секретар на ОПЕК се заема от Мохамед Баркиндо, като срокът на втория му мандат изтича през юли 2022 година. Съгласно устава на ОПЕК, генералният секретар се избира за срок  от три години и може да бъде преизбран само един път.

Досега ОПЕК, без да се брои Баркиндо, от 1961 година досега е имал 22 генерални секретари. Най-дълго на този пост се е  задържал представителят на Либии Абдала Салем ал-Бадри, който е заемал тази длъжност от 2007 до 2013 година, а след това неговите пълномощия са продължавани до юли 2016-а, тъй като в ОПЕК не са могли да изберат нов генерален секретар.

По-рано излезе информация, че в ОПЕК се обсъждат няколко кандидатури. Но за официално издигната се счита тази на представителя на Кувейт Хейсам ал-Гаис, който е ръководил делегацията на Кувейт в ОПЕК от 2017 до 2021 година. Паралелно той е изпълнявал и ролята на съветник на министъра на нефта на емирата. Ал-Гаис има опит от работата си в нефтени компании, а също така  в Министерството на външните работи на  Кувейт. През 1990 година той е завършил университет в Сан Франциско в Калифорния със специалност политология. Ал-Гаис свободно владее шест езика, включително арабски, английски, немски, португалски, испански, френски, а също така говори и на мандарин, диалект на китайския език.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст