ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България има невероятен потенциал на традиционни продукти

овошки ябълка земеделие

България има невероятен потенциал на традиционни продукти – плодове, зеленчуци, вино, които ги няма никъде по света, и трябва да се поощрява открояването им и защитата им със географски означения, коментира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев. 

„Анализите, които направихме през последните шест месеца показаха, че връзката между земеделие и туризъм не е изчерпана, а тепърва може да се развива“, обяснява заместник-министър Гечев.

Според него възможност за това са малките, семейни хотели и къщите за гости, които са с почти изчерпан капацитет и има необходимост от още подобни обекти. Проучванията показват, че има остра нужда от пряка връзка между качествени продукти и гарантирането има като такива, открояване на стоките от местен характер и възможността за консумацията им. „В тази връзка смятаме да разработим серия от доброволни идентификации на традиционни български продукти, които са доказано родни и качествени, с намалени нива на остатъчни пестициди и нитрати“, отбелязва земеделският заместник-министър.

Плановете предвиждат създаване на стандарт за регионални продукти, произведени до 100 км, в който район да се продават и консумират. Обмислят се и етикети за  пресен продукт, който е откъснат, купен и използван в рамките на три дни, както и за качество, които са екологични, гарантирано изследвани на всяка една от партидите.

Виненият туризъм е неразработен бранд, в който страната ни има значителен потенциал. Между 50 и 100 български винарни ще участват в пилотен проект за доброволен стандарт на проследимост и ще бъдат популяризирани по цял свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст