ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подписването на коалиционно споразумение е на финалната права

Парламент откриване на 47 - мото народно събрание Кирил Петков

Подписването на коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ за съставяне на редовен кабинет е на финален етап. За това съобщиха част от бъдещите коалиционните партньори на "Продължаваме промяната".

Според Атанас Зафиров от БСП вариантът за кабинет, който циркулира в публичното пространство с имена, е близък до реалния. Той не се нае да коментира дали лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще има пост в новия кабинет. „Надявам се днес до обяд да стане ясно какъв ще е кабинетът. Има неща за доизчистване“, каза още Зафиров.

Владислав Панев от "Зелено движение", което е част от „Демократична България“, коментира, че се уточняват само дребни детайли, които „няма да съборят“ споразумението. „Нашите приоритети са ясни – промени в закона за околната среда, правосъдна реформа. Мисля, че имаме консенсус за тях“, каза Панев. "Има почти пълен консенсус в партията, че ще приемем споразумението. До края на деня ще бъде ясно дали Борислав Сандов ще бъде министър на екологията и вицепремиер като кандидатура на "Зелено движение", уточни още депутатът.

За момента е почти сигурно, че съпредседателят на първата политическа сила "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще бъде предложен за премиер. Очакванията са в коалиционното правителство да има четирима вицепремиери. Сред тях е съпредседателят на ПП Асен Василев, който почти сигурно ще бъде и министър на финансите. Калина Константинова (ПП) също ще е вицепремиер, както и министър без портфейл. 

Освен вицепремиер, лидерът на БСП Корнелия Нинова е спрягана за министър на икономиката и индустрията, а Борислав Сандов от "Зелено движение" (ДБ) – вицепремиер и министър на екологията. За министър на вътрешните работи от ПП ще предложат Бойко Рашков, който в момента е силов министър от служебния кабинет. Сегашният образователен министър Николай Денков навярно ще остане начело на МОН. 

Даниел Лорер от ПП ще бъде предложен за министър на иновациите и растежа, докато за министър на правосъдието най-вероятно ще бъде номинирана Надежда Йорданова от "Демократична България". Гроздан Караджов от "Има такъв народ" е най-вероятната номинация на ПП за министър на регионалното развитие. Собственикът на "Еконт" Николай Събев е спряган за министър на транспорта. Димитър Гърдев от ИТН ще бъде предложен за министър на външните работи, а Божидар Божанов от ДБ – за министър на електронното управление. 

Спортен министър се предполага, че ще стане Радостин Василев от ИТН, а проф. Асена Сербезова – министър на здравеопазването. 

Сегашният министър-председател в служебния кабинет Стефан Янев се очаква да стане министър на отбраната, а министър на културата ще е Тодор Мечкарски от ПП. Очакваната номинацията на ИТН за министър на енергетиката ще бъде Александър Николов.

БСП все още изчакват със своите предложения, но се предполага, че за министър на труда и социалната политика ще бъде предложен Георги Гьоков, а Министерството на туризма ще оглави Христо Проданов. Кой ще е на начело на Министерството на земеделието засега не е известно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст