ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Домашен арест за обвинения за прането на пари за строежа на АМ „Хемус“

Темида

Днес, 09.12.2021 г., Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение "домашен арест" на 42-годишния Б. К. Той е обвинен в изпиране на пари в особено големи размери и представляващо особено тежък случай – престъпление по НК. Делото е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП).

От доказателствата до момента е установено, че Б. К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Обвиняемият набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми. В последствие Б. К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили от сметки на дружествата парични суми, които впоследствие предоставяли на Б. К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б. К. получил сума в размер на 53 060 861.00 лева (петдесет и три милиона шестдесет хиляди осемстотин шестдесет и един лева и 00 стотинки).

Съдът сподели доводите на прокуратурата, че от доказателствата по делото обосновано може да се предположи, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът прие като адекватна мярка за неотклонение домашния арест.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Софийски апелативен съд.

Разследването по случая продължава. Наблюдаващите прокурори са дали указания, които предстои да бъдат изпълнени от ГДБОП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст