ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Енерго-Про“ настоява за спешно събиране на дълговете от ВиК дружествата

вода

ВиК дружества продължават да натрупват задължения за стотици хиляди левове за консумирана електроенергия и мрежови услуги, съобщиха от „Енерго-Про“, което е е част от чешката енергийна група "Енерго-Про".

От компанията отбелязват, че преговорите с държавните водоснабдителни фирми невинаги водят до навременно заплащане на сметките, това поставя „Енерго-Про“ в затруднено положение при погасяване на текущи задължения към други значими звена от енергийния сектор, като „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и „Националната електрическа компания“ ЕАД. Компанията обаче спазва лицензионните си задължения и следва своята планирана инвестиционна програма.

Ситуацията на ликвидна криза в енергийния сектор и необходимостта от ограничаване на риска от натрупване на още по-големи дългове на водоснабдителните компании принуждава енергийното дружество да стартира поетапно спиране на електрозахранването на ВиК сгради и съоръжения по график само и единствено с цел ограничаване натрупването на дълг, уточняват от „Енерго-Про“.

Към момента едно от тях – „ВиК Дунав“, е с неплатени сметки за близо осемстотин хиляди лева. Мярката в конкретния случай ще влезе в сила на 4 януари 2022 г., когато ще започне поетапно изключването на административни обекти на разградското водоснабдително дружество, а впоследствие и обекти с водоснабдителни помпи. Изготвеният график на постъпателно изключване е изпратен до ръководствата на длъжниците и към прилагането му се пристъпва едва след като са изчерпани всички останали варианти за действие.

В началото на месеца „Енерго-Про“ алармира и за значителен дълг в размер на 515 000 лева, който е натрупало и „ВиК Видин“, като плащания по задълженията все още не са постъпили. Голяма част от дълга е в просрочие от началото на ноември. Крайната мярка на  преустановяване на снабдяването с електрическа енергия на обекти на ВиК Видин е в сила от 6 декември.

Изпратени са предупредителни писма и до други ВиК дружества със закъснели плащания. При пълно издължаване, „Енерго-Про“ ще отмени планирания график за прекъсване на електрозахранването на ВиК дружествата.

"Енерго-Про Енергийни услуги" ЕАД е един от водещите доставчици на свободния пазар на електроенергия в България с над 33 000 клиенти в цялата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст