Скопие: Предлаганите от България 6 месеца са прекалено много

Буяр Османи

Нашата позиция е принципна и много страни членки я подкрепят, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в предаването "24 анализа" и изтъкна, че решенията за разширяване на ЕС се взимат с консенсус, пише вестник "Нова Македония".  Според него България има право на вето, но е спорна времевата мярка от 6 месеца, която новият български премиер Кирил Петков предложи.

"Шест месеца е прекалено дълъг период в контекста, в който се намира регионът. Има много отворени въпроси. Смятам, че този период не ни отговаря. Трябва да седнем с Петков и да разговаряме какво означава този период. Такъв подход трябваше да има отдавна. Първата междуправителствена конференция не е по-различна от останалите. Нямаше нужда целият регион да се държи като заложник", каза Османи, цитиран от "Нова Македония".

Премиерът Кирил Петков бе цитиран в интервю за "Файненшъл таймс" да казва, че ще предложи нова процедура по отношение на Република Северна Македония, много бърза и с много кратък срок от шест месеца и че новото правителство ще постави преговорите със Скопие на нова основа. 

Ние винаги сме за добри отношения със съседите, но разбира се, искаме реципрочност, ако ние трябва да заслужим уважението на съседите и те трябва да заслужат нашето уважение. Ако българите искат промяна на конституцията, тогава и те трябва да направят същото, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия МТВ, цитирано от агенция МИА.

Щом България иска македонските граждани, които се чувстват българи, да бъдат записани в конституцията, тогава и ние имаме право да искаме и те да направят същото и да промeнят конституцията си, за да запишат македонците от България. Това е същината на реципрочността, каза Мицкоски.

Ние винаги сме за добросъседски отношения и нека тогава да говорим за това как по-бързо да изградим скоростни железници, как да построим автомагистрала, да подобрим икономическото сътрудничество и капацитетите за туризъм и така нататък, нямам проблем, но защо днес ние говорим за Гоце Делчев, за Илинден или за организацията, формирана в Солун през 1893 г, с първи конгрес в Ресен, защо да говорим за това, запита Мицкоски.

Щом Македония не получи дата за начало на преговори с ЕС, партията Алтернатива, която реши да влезе в коалиция със СДСМ и с Демократичния съюз за интеграция, трябва да излезе от правителството, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервюто за МТВ, отбелязва вестник "Нова Македония".

Смятам, че трябва да излязат от правителството и да призоват за предсрочни парламентарни избори, тъй като това правителство, такова каквото е, няма бъдеще. Ключовото, което ги обединява в това правителство, е началото на преговорите, щом това не се случи, не виждам причина Алтернатива да остане в правителството, каза Мицкоски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст