Борел заяви, че Русия изпълнява договорите по доставките на газ в Европа

Жозеп Борел

Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел е заявил, че Русия в общи линии изпълнява задълженията си по доставките на природен газ в Европа. Той обаче е изразил и опасение, че, отказвайки се да увеличи доставките на синьото гориво, Русия се опитва да оказва натиск върху ЕС с цел по-бързото лицензиране на "Северен поток – 2".

"Строго погледнато, Русия изпълнява своите задължения по доставките на природен газ, но много експерти разглеждат отказа й да увеличи обема на експорта към Европа или да запълни принадлежащите на "Газпром" хранилища като средство за оказване на натиск върху ЕС", е отбелязал Борел.

"Газпром" внимателно контролира, по неговите думи, "обемите на доставките на синьото гориво в Европа, за да не се понижи цената на газа". Такъв един подход може да се обясни и с намерението на Москва да принуди ЕС да издаде разрешение на пускането в експлоатация на  "Северен поток – 2", казва Борел. Той напомня, че Русия осигурява 40% от потребностите в ЕС от природен  газ. Европейският съюз "зависи от импорта" на руски газ, а икономиката на Русия се нуждае от приходите от нашия импорт на енергоресурси, констатира Борел.

Сертификацията на газопровода е спряна, тъй като операторът Nord Stream 2 AG с щаб квартира в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Засега това не се е случило, така че сертификацията не може да  продължи. От Министерството на икономиката на Германия в петък заявиха, че експлоатацията на "Северен поток – 2" е възможна само след завършването на сертификацита, но едва ли тя ще бъде завършена през януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст