81 върховни съдии потвърдиха подкрепата си за Галина Захарова

Съдия Галина Захарова

Три дни преди ключовия избор за председател на Върховния касационен съд 81 върховни съдии потвърдиха подкрепата си за единствената номинация на издигнатата от самите тях Галина Захарова. Според магистратите,  тя притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт. 

Висшият съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд на 14 януари в непълен състав. В момента той се състои от 22 -ма члена, а за да има избор за един от тримата големи в съдебната власт, трябва да гласуват най-малко 17 съдебни кадровици. Според правосъдния министър Надежда Йорданова, непопълненият състав на Съвета не може да е оправдание за провал на избора.

"Очаквам да има един задълбочен дебат с ясни, конкретни аргументи относно качествата на кандидата, а не процедурни хватки. Това е тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото с висок професионализъм", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Както своите предшественици, служебните правосъдни министри Янаки Стоилов и Иван Демеджиев, Йорданова даде висока оценка на качествата на съдя Захарова. Според нея това, че тя е единствена номинация не е проблем, защото важни са нейните професионални и нравствени качества.

За да бъде избрана Галина Захариева, е необходимо високо мнозинство от 17 гласа. 

Спекулациите, че такова няма да бъде събрано, Йорданова остави без коментар.

Минути преди 10 часа на извънредно заседание съдебните кадровици промениха мястото за избор на съдия номер едно – от традиционната зала във ВСС, в зала в съседната страда на Националния институт за правосъдие.

Причината е усложняващата се епидемична обстановка и заявките на голям брой членове на Съвета и медиите да присъстват на място при избора в петък.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст