Оспорено е решение на общинарите в Сливен за изграждане на фотоволтаична централа

фотоволтаична соларна централа покрив

Областният управител на Сливен Минчо Афузов е оспорил решение на общинските съветници за изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Той е сезирал Административния съд в Сливен с искане за отмяна на решението като незаконосъобразно.
„Много се надявам да става дума за недоразумение“, това е казал кметът Стефан Радев, цитиран от общинския пресцентър. Става дума за решение на Общинския съвет в Сливен от 20 декември, с което се учредява право на строеж върху имоти общинска собственост за изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Общинският съвет е гласувал правото на строеж да се учреди по Закона за общинската собственост чрез търг. Според оспорването на областния управител правото на строеж трябва да става по реда на чл. 62 от Закона за енергетиката.

Според кмета Стефан Радев общият ред за учредяване право на строеж е Законът за общинската собственост с провеждане на търг или конкурс, в случая е решено да е търг. От този общ ред има изключение по Закона за енергетиката – чл. 62, че може да не се провежда търг, а пряко да се учреди право на строеж. „Можем да се възползваме от изключението на Закона за енергетиката и да не провеждаме търг, а директно да посочим изпълнителя. Не искаме да го правим, а напротив – искаме да максимизираме ползите за общината. В този смисъл обжалването на решението с мотива, че не се прилага чл. 62, т.е. да не се провежда търг или конкурс, ми се струва меко казано несериозно“, коментира кметът.

Той казва още, че областният управител има право на контрол по отношение на законосъобразността на решенията на Общинския съвети и от тази гледна точка действието му е легитимно.

Кметът Стефан Радев  е подчертал, че винаги е готов да коментира различни казуси както за тяхната законосъобразност, така и за целесъобразността им.

Фотоволтаичната електроцентрала ще бъде изградена  в района на закрития завод "Динамо". Съоръжението е сред вариантите за производство на електроенергия за собствени нужди, особено на фона на покачването на цената на тока през миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст