Скоростно уреждат държавните харчове до приемането на Бюджет 2022

пари

Парламентът се захвана с извънредно финансово законотворчерство, след като държавата изпадна в безпрецедентната ситуация да влезе в новата година без одобрен бюджет. Бюджетната комисия в парламента одобри във вторник (11 януари) на първо четене специален законопроект, с който се удължава действието на миналогодишния държавен бюджет до 31 март, както и на бюджетите на здравната каса (НЗОК) и на осигурителния институт (НОИ).

Предложеният от кабинета на Кирил Петков законопроект, който бе внесен в парламента на 23 декември 2021 г., бе подкрепен от 13 гласа срещу 7 въздържали се.

Тъй като става дума за извънредно законодателство, което на всичко отгоре трябва да уреди икономически взаимоотношения със задна дата (от 1 януари), парламентът практически реши да го пусне по възможно най-бързата писта. За целта ще се използва специален текст от правилника за работа на Народното събрание, който разрешава законопроект да влезе спешно за приемане в пленарна зала в рамките на 24 часа, т.е. удължаването на действието на Бюджет 2021 ще мине на първо четене в зала още в сряда (12 януари). Отделно, парламентарните групи ще разполагат само с три дни да направят предложения между двете четения на законопроекта, така че окончателното му приемане се очаква най-късно на 19 януари.

Именно в това време депутатите изискаха от Министерството на финансите да представи общ размер на разходите, които държавата ще направи до 31 март или до приемането на държавен бюджет за 2022 година. Освен това от комисията пожелаха извънредните разходите, които по традиция се правят с постановления на Министерския съвет, по изключение сега да минават и през санкция на парламента. Също така следва да се конкретизират и бюджетните взаимоотношения между централната власт и общините.

Както "Банкеръ" вече писа, споменатият законопроект стъпва върху Закона за публичните финанси, където в чл. 87 е записано, че в случай че до началото на бюджетната година държавният бюджет не бъде приет от Народното събрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери е в размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година. Така нареченото изключение за изразходване на 1/12 от разходите от бюджета за предходната година. Този текст от ЗПФ може да се използва в продължение на максимум три месеца. Също така Министерският съвет може да поема държавен дълг за рефинансиране на дълга в обращение до размера на годишните погашения по държавния дълг, поет до началото на съответната бюджетна година.

От финансовото министерство потвърдиха ангажимента, поет от вицепремиера Асен Василев, до края на месеца в парламента да бъде внесе проектобюджетът за тази година. По време на дискусията в бюджетна комисия бе напомнено и че той трябва да уреди изплащането на 1.3 млрд. лв. за падежи по държавния дълг, което трябва да се случи през месец март.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст