Преговори Русия – НАТО на фона на напрежение заради Украйна

Съвет НАТО-Русия

Високопоставени представители на НАТО и Русия ще се срещнат днес, за да се опитат да преодолеят привидно непримиримите различия за бъдещето на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това ще стане на фона на дълбокия скептицизъм, че предложенията на руския президент Владимир Путин в областта на сигурността за намаляване на напрежението са искрени.

Срещата се провежда в рамките на седмица на дипломация с високи залози и на усилията на САЩ да предотвратят подготовката на това, което според Вашингтон може да бъде руска инвазия в Украйна. Москва отрича да планира нападение. Въпреки това историята на военните й действия в Украйна и Грузия тревожи НАТО.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко и заместник-министърът на отбраната Александър Фомин ще водят делегацията на Москва в Съвета НАТО – Русия, който се свиква за първи път от повече от две години.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман също ще бъде в централата на НАТО в Брюксел. Очаква се заседанието да продължи около три часа.

Съветът НАТО – Русия, главният форум за двустранен диалог, беше създаден преди две десетилетия, но пълноценните срещи бяха преустановени, когато Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г. Оттогава той заседава само спорадично, за последно през юли 2019 г.

Путин казва, че исканията на Русия са прости, но ключови части от предложенията, съдържащи се в документите, които Москва оповести публично – проект на споразумение със страните от НАТО и предложение за договор между Русия и САЩ – едва ли ще бъдат приети от 30-членната военна организация.

НАТО ще трябва да се съгласи да се откаже от всички планове за членство не само на Украйна, но и да намали присъствието си в страни като Естония, които са близо до границите на Русия. В замяна на това Русия ще се ангажира да ограничи военните си учения, както и да прекрати инцидентите с облитане на самолети и други военни действия на ниско ниво.

Одобряването на такова споразумение би наложило НАТО да отхвърли ключова част от своя учредителен договор. Съгласно член 10 от Вашингтонския договор от 1949 г. организацията може да покани всяка желаеща европейска държава, която може да допринесе за сигурността в северноатлантическата зона и да изпълни задълженията за членство.

Все пак НАТО не може да си позволи да пренебрегне предложението на Русия. Някои страни членки се опасяват, че Путин може да търси претекст – като отказ на Запада да се ангажира – за да започне инвазия, и всички разговори, които биха намалили напрежението по отношение на разположените близо до границите сили, разполагането на ракети или военните учения, биха били добре дошли, отбелязва АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *