ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общините растат с инвестиции

пазари

Пандемичната ситуация сви капиталовите програми на общините. По-малкото приходи ограничиха възможностите за развитие в мащабите, които се планираха. Но все пак има и такива, които и с външно финансиране успяват да развиват и иновативни проекти.

Разград

е сред първите български общини, които внедряват водородно гориво за отопление на административна сграда. Инициативата е в изпълнение на Общинската програма за енергийна ефективност, съобщават от пресцентъра на местната власт.

Така по този проект от януари сградата на общинска администрация се отоплява комбинирано – с метан и с водородно-кислородна смес, която се произвежда чрез импулсна електролиза на вода. Инсталацията е произведена от българската фирма „Грийн Иновейшън“ООД. Тя е спечелила обществената поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на система за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода за нуждите на сградата на Общинска администрация-Разград с прогнозна стойност 69 900 лв. без ДДС.

Системата разгражда водата на съставните й части – водород и кислород, а полученото високоенергийно гориво се добавя към горивния процес. За час системата консумира 4.5kWh електричество и 4 литра вода. Освен екологичния ефект, въвеждането й води и до намаляване на разходите за отопление: разходът за метан намалява с 30%, уточняват от общината. При сегашните цени на природния газ възвращаемостта на инвестицията е за един и половина отоплителни сезона.

Този съвременен подход за подобряване на енергийната ефективност беше въведен за пръв път от български общини в обществени сгради през 2021 година. С него се намаляват вредните емисии и се постига енергийна ефективност. Общинските инициативи в Разград са в синхрон и целите и идеите на Европейския зелен пакт.

В тази посока са и мерките, които се прилагат в 

община Враца.

Девет от общо тринадесетте нови електрически превозни средства за “Тролейбусен транспорт” са доставени. Очакват се още четири електробуса, както и зарядни станции, съобщават от местната власт.

Превозните средства “Golden Dragon” са с дължина 12 метра, с две двойни врати и 80 места /седящи и правостоящи/. Електробусите са оборудвани с най-модерната климатична и вентилационна система, с информационни табла и достъпност за хора със специални потребности. Превозните средства са снабдени и с безжична интернет мрежа и видеонаблюдение.

Обновяването на градския транспорт във Враца става в рамките на спечеления от общината проект по Оперативна програма “Околна среда”.

В

община Шумен

пък ще ползват кредит за ремонт на уличната мрежа. Кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на регионалния офис на „Търговска банка Д“ АД в града Сюлейман Бакиев вече са подписали договора за кредит. Местната власт ще поеме дългосрочен общински дълг в размер на 20 000 000 лева за извършване на рехабилитация на уличната мрежа в града и селата от общината. Средствата ще бъдат усвоявани поетапно, като 16 млн. лв. от тях са предвидени за улици и междублокови пространства в Шумен, а 4 млн. лв. – за селата, уточняват от общината. Срокът за погасяване на заема е в рамките на десет години.

Предложението за заема беше гласувано на сесия на Общинския съвет през октомври миналата година. Водещ критерий при избора е бил офертата с най-нисък лихвен процент. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст