ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продължаваме да търсим начини да освободим главния прокурор

Милен Матеев

В декларацията бяха изложени причините за искането на оставката на главния прокурор, но водещите са тези, че главният прокурор носи отговорност за ефективността, действията и бездействията на прокуратурата и понеже считаме, че прокуратурата е неефективна, особено по отношение на корупционните скандали по високите етажи на властта, затова днес призовахме главния прокурор да си подаде оставката. Това заяви пред БТВ депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев.

"Отделно, в обществото е ерозирало доверието в прокуратурата и Иван Гешев допринася за това да няма доверие в нея. За мен най-смущаващото бе, че прокуратурата се превърна в един бент, който възпираше сигналите за корупция по високите етажи на властта. Тя, например, не извърши никакви разследвания относно шкафчето на бившия премиер Борисов и не разследва ефективно фалита на КТБ и източването на банката'', коментира Матеев.

Той отхвърли твърдението на главния прокурор, че му искат оставката, за да си правят кризисен пиар.

"Това не е кризисен пиар. В коалиционното споразумение е записано, че една от първите стъпки за съдебна реформа минава през оставката на Иван Гешев. Не сме оптимисти, че ще получим исканата оставка, но все пак има някаква малка вероятност, за да се развие реформата по-бързо, както иска обществото", допълни председателят на правната комисия.

По думите му се подготвят промени във ВСС и НПК, както и налагането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои разследвания.

Милен Матеев посочи още, че продължава да се чака решението на Конституционният съд дали е в правомощията на правосъдния министър да инициира искане на оставка на главния прокурор пред ВСС.

Но дори министърът да има това право, ние не очакваме да има промяна при този състав на ВСС, призна Матеев.

Депутатът от ПП напомни, че в края на годината изтича мандатът на част от членовете на ВСС, които биха могли да бъдат заменени от "по-достойни и морални хора", и това също да се окаже ключово в отстраняването на сегашния главен прокурор.

При изработването на Механизма за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор, тогава също може да бъде отстранен главният прокурор, макар и временно, поясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст