ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всеки седми пациент с COVID-19 вече е дете

проф. Илко Гетов

"Заложените параметри в плана на правителството за справяне с коронакризата са по-лесно измерими. Най-вече на ежедневна база ще имаме информация за интензивните легла. Планът е по-конкретен. Но не е проблемът в леглата, а в медицинския персонал. Проблем е, че Омикрон застъпи Делта вълната, че медицинският персонал е повече засегнат, защото по-дълго време е изложен на вирусно натоварване, за съжаление и децата – всеки седми пациент с COVID-19 е дете". 

Това коментира пред БНР проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства. 

Той се обърна към хората, които твърдят, че от мерките и от зеления сертификат няма смисъл, да погледнат Австрия – при 10 млн. души население починалите с COVID-19 са 13 000 от началото на пандемията, докато в България – с под 6,5 млн. души население, смъртните случаи са 31 000+. 

"Би трябвало да се замислим дали ваксинациите не работят в името на общественото благо и съхраняването на нацията. Това е патриотично, нали?", посочи проф. Гетов. 

"Европейската агенция по лекарствата призовава производителите на ваксини да започнат работа по създаване на версия 2 на ваксините, иРНК ваксините, които да са специфично създадени и за Делта, и за Омикрон. Може би в началото на април ще имаме следваща генерация ваксини, които ще покриват всички известни варианти на вируса засега", допълни проф. Гетов. 

И разясни за срока на бустерните дози: 

"Официалната информация, която Европейската агенция по лекарствата е разрешила, и е записана в продуктовата характеристика на ваксините е, че от шестия месец натам може да се прилага бустерна доза. В допълнение на тази информация компетентните органи – Съветът по ваксинопрофилактика излезе със становище, че бустерна доза може да се прилага след третия месец за иРНК ваксините и след втория месец за аденовирусната ваксина на Janssen. За ваксината на "Астра Зенека" не е разрешено прилагането на бустерна доза. Освен това има данни и препоръки за т.нар. "хетероложно ваксиниране"… Бустерните дози се приемат по-леко. По-бурна реакция след бустерна доза означава, че към момента на поставяне човекът е имал защита и това е подсещане за неговата имунна система".  

На сайта на Европейската агенция по лекарствата има секция с обобщена информация от държави от Европейския съюз и от страни извън ЕС. В нея се съдържат данни за близо 1 млн. получени съобщения за нежелани реакции. 

"На базата на тези съобщения продуктовата информация за ваксините се допълва и разширява всеки месец. Почти 30 пъти вече е допълвана информацията. Информацията я има и на български", поясни проф. Илко Гетов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст