ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще се подобряват условията за достъп на български храни до пазара

храна в училище

„Ще работим за подобряване на контрола по агрохранителната верига, качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната. Искаме да подкрепим производителите ни на храни като създадем възможно най-добри условия на достъп на българските храни на пазара", обявиха от агроминистерството. Заедно с това особено важна е устойчивостта на веригата на предлагане на храни чрез предлагане на фермерски продукти и скъсяване на веригите на доставки с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики. Сред приоритетите на министерството в сектора са борбата със сивия сектор, както и прилагането на ангажиментите по Зелената сделка и запазване на биоразнообразието. Това стана ясно след срещата на ръководството на министерството с браншовите организации от сектор „Храни“ и търговските вериги. В дискусията участваха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, заместник-министрите Момчил Неков, Стефан Бурджев и Иван Христанов, както и представители на Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска по агрохранителната верига, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията.

За заместник-министър Момчил Неков едни от най-важните и трайни приоритети са насочени към

подобрена комуникация и партньорство

при работата с браншовите организации от сектор „Храни“. Той подчерта, че се работи в посока производството на повече българска продукция с по-голяма добавена стойност и подкрепата й през финансовите инструменти на европейските и национални политики, които бъдещия Стратегически план и Националния план за възстановяване и устойчивост предлагат. „Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период“, подчертава заместник-министър Неков.

Важна тема е и дигитализацията,

прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа. Заместник-министър Иван Христанов е акцентирал върху развитието на биологичното земеделие и перспективите му както в национален план, така и като експортно ориентиран продукт.

Преработвателите са подкрепили включването на мярка в стратегическия план и за подпомагане на схемите за качество. По време на дебата са били поставени още въпроси за

недостига на работна ръка в сектора

и за студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко”.

Удължава се с две седмици срокът – до 28 януари 2022 г., за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 година. Представителите на хранително-вкусовия бранш активно участват и в дейностите при изпълнение на мерките по Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021-2026 г.).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст