ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Аналена Бербок заяви, че страната й иска стабилни отношения с Русия

Аналена Бербок

Правителството на Германия иска стабилни отношения с Руската федерация. Двете страни имат дълъг списък с теми за обсъждане. Това е казала външният министър на Германия Аналена Бербок, която отива за преговори в Киев, а оттам – в Москва.

"По време на моите преговори в Москва за мене е важно да представя позицията ни. Новото федерално правителство иска подробни и стабилни отношения с Русия. Списъкът с конфликтни теми, за които ние трябва да говорим, е дълъг", е казала тя. Говорейки  за важните въпроси в двустранните отношения, Бербок изброява такива сфери, като наука, култура, търговия, възобновяеми източници на енергия и борбата с измененията в климата.

"За нас е особено важно сътрудничеството между гражданските общества. Аз също така искам да си поговоря с моите руски колеги за тези възможности и за това, как ние можем да създадем условия за тяхното по-ефективно използване", е отбелязала шефът на външнополитическото ведомство на Германия. При това тя уточнява, че "внимателно ще слуша своите соъбеседници, както в Москва, така и в Киев". "Но също така аз с пределна ясноста ще обясня позицията, която ние заедно имаме в ЕС, G7 и в трансатлантическия алианс", е подчертала Бербок.

Тя е заявила, че правителството на Германия е готово за сериозен диалог с Русия по въпросите на сигурността в Европа, но ние няма да отстъпим от принципите си. 

"Ние сме готови за сериозен диалог за взаимни договорености и стъпки, които ще дадат на всички в Европа повече сигурност, в това число и на Русия", е казала Бербок. „Но ние не можем и няма да отстъпваме от основните принципи в Хелзинкските споразумения". Към тях се  отнасят ненарушимостта на границите, правото на избор за членство в алианса и отказ от използването на заплахи като средство за политика, е казала Бербок. "И ние сме изпълнени с решимост да отреагираме, ако Русия тръгне по пътя на ескалацията", е отбелязала външният министър на Германия.

На 17 януари Бербок ще посети Киев, където ще проведе преговори с украинския  президент Владимир Зеленски и своя колега Дмитрий Кулеба. През втората половина на деня та ще се отправи в Москва, където на 18 януари ще се срещне с министъра на външните работи на Русия  Сергей Лавров. В разговора ще бъде обсъдена ситуацията в Донбас, напрежението на руско-украинската граница и двустранните отношения.

Пътуването на Бербок в Украйна и в Русия е първото й като министър на външните работи на Германия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст