Кабинетът ще закрие максимално бързо спецправосъдието

Министерски съвет Лена Бориславова

Спецправосъдието ще се закрие максимално бързо, отчитайки необходимото време, за да се изложат мнения кой е най-правилният път. Имаше законопроект, внесен в предишното Народно събрание, който мина на първо четене. Ще започнем оттам, за да не губим време. Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова. "Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове. Делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на специализирания съд, именно на тях пък ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо", добави тя.

В понеделник се проведе първият коалиционен съвет, в който са участвали както лидерите на партиите, така и експерти. "Вчера се концентрирахме върху две основни теми. Първата беше за закриване на Специализирания наказателен съд и прокуратура. Там има абсолютно съгласие още по време на коалиционните преговори. На второ място, обсъждахме проекта за реформирането на КПКОНПИ", обясни Бориславова пред bTV. И добави, че КПКОНПИ не може да се превърне в алтернативна прокуратура: "Може да бъде това независимо звено, което да извършва по такъв начин разследванията, че веднъж сезирана прокуратурата да не може да погледне встрани и да каже: Ами, тук няма данни за престъпление. КПКОНПИ ще бъде разделен на две звена – за отнемане на имущество и за констатиране на корупция и конфликт на интереси."

"Темата за членството на Северна Македония е изключително актуална и то не само по нашите географски ширини, но и в цяла Европа, и отвъд. Истината обаче е, че това е двустранен процес между България и Северна Македония, в който само двете държави трябва да влязат в диалог и да намерят как да защитят интересите си, така че евентуално да постигнат добросъседство. Това, че някой се е изказал и е изразил позиция не значи, че българското правителство ще работи под натиск, особено настоящото", подчерта говорителят на кабинета "Петков" Тя добави, че Коридор номер 8 е един от елементите, залегнал и в Договора за добросъседство, като е приоритет на правителството както на едната, така и на другата държава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст