Цветан Василев: Продължавам с въпросите за дълбоката държава!

цветан василев

Кариерното развитие на магистрати по делата около Корпоративна търговска банка (КТБ) се дължи на послушното им поведение в полза на дълбоката държава. Това заяви Цветан Василев в предаването "Балотаж" по телевизия "Евроком". Банкерът посочи на първо място председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, разигравал с години опозиционен имидж като член на Висшия съдебен съвет. Според Василев Панов е бил избран за председател на ВКС заради актовете си като съдия във Върховния административен съд, с които е отхвърлил жалбите на акционерите и вложителите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. 

Друг магистрат, награден за подобен род услуги, е бившият прокурор в Специализираната прокуратура Евгени Стоянов. Той работеше заедно с Иван Гешев по досъдебното производство за източването на КТБ, в което бяха привлечени като обвиняеми 18 души начело с Цветан Василев. Още преди обвинителният акт да бъде написан, Стоянов стана съдия в Административен съд София – град, а по-късно и заместник-министър на правосъдието в третия кабинет на Борисов. За ролята на това дело в избора на Иван Гешев за главен прокурор колебания никога не е имало.  

https://www.youtube.com/watch?v=HGAVjSrpJeI

Телевизия Евроком, "Балотаж"

"Заслугите" на следователката Илиана Кирилова също не са забравени, заяви Цветан Василев. Тя оглави Софийска градска прокуратура по безапелационен и безалтернативен начин – единствена кандидатура, подкрепена лично и категорично от Иван Гешев и от прокурорската колегия на ВСС. Аргументът на Гешев тогава беше, че столичната градска прокуратура нaпocлeдъĸ била изчeзнaлa oт xopизoнтa и мoжeло дa я възĸpecи caмo чoвeĸ oтвън. Нещо, което така и не се случи. Пpeди това Кирилова беше замесена в скандала с "шпицкомандата" на главния прокурор Сотир Цацаров в Столичната следствена служба, за която се твърдеше че прикрива корупцията по високите властови етажи и удря поръчково неудобните за задкулисието.

Цветан Василев увери, че санкциите за участници в погрома над КТБ по глобалния закон "Магнитски" не са минало, а тепърва ще предизвикват ефекти, като се позова на международни разследвания. Банкерът заяви, че продължава да чака и ще настоява за отговор от управляващите на подадените от него сигнали за злоупотреби от квестори и синдици по несъстоятелността на КТБ. Последният такъв сигнал Василев подал до бившия служебен премиер Стефан Янев преди два месеца, но отговор така и не получил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст