Държавната консолидационна компания ще бъде преструктурирана

Корнелия Нинова

Предстоят преструктуриране и промени в Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества, но това ще стане след окончателното разделяне на Министерството на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Нинова се надява този процес да приключи до седмица – две. "Тогава ще имаме пълните правомощия в двата ресора да предприемем съответните мерки и действия", допълни вицепремиерът. Тя изтъкна, че проверките обаче не са спирали.

Вече има готов доклад от проверяващите органи, втори доклад от Сметната палата е в процес на изготвяне и има прокурорска преписка за средствата, отпуснати с постановления на Министерския съвет на ДКК и от там на "Монтажи" за ремонт на язовири, които са в размер на 500 млн. лева.

"Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос", подчерта Нинова. В министерството се подготвя цялостен анализ на състоянието на сектора в страната във връзка със собствеността, контрола с предложения за законодателни промени, като целта е водите да се използват целесъобразно и да не се стига до критични ситуации със залети населени места и унищожено имущество. Вицепремиерът поиска от депутатите подкрепа за законодателни промени в тази област заради противоречивостта на сегашната нормативна уредба.

Тя напомни, че няколко министерства, общини, областни управи, частни субекти, научни институти упражняват собственост върху различни язовири. Хаос има и при органите, които стопанисват, управляват и ремонтират тези съоръжения. Друг проблем е свързан с решението на Министерския съвет на третото правителство на Бойко Борисов за прехвърляне на общински водоеми и язовири към държавното предприятие към икономическото министерство, като досега са прехвърлени 416 язовира, а има затруднения и в този процес. Сред проблемите е именно и решението Държавната консолидационна компания да извършва ремонтите на тези съоръжения.

Министърът на икономиката и индустрията посочи още, че в проекта за държавния бюджет 2022 г. са предвидени редица мерки в подкрепа на малките и средните предприятия заради ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите. Сред тях тя открои изплащането от държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението на цената на тока, но не повече от 35 на сто, като средствата са в размер на около 450 млн. лева, средства има и по мярката 60 на 40, както за запазване на работни места и помощ на работниците – увеличението на ваучерите ще е от 80 на 200 лева, с които ще могат да се плащат и комунални услуги.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст