Макрон иска нови правила за преговори за членство в ЕС

макрон

Правилата за започване на преговори за членство в ЕС трябва да се преосмислят, така че да се даде ясна европейска перспектива на Западните Балкани. Това каза френският президент Еманюел Макрон в Страсбург, където представи приоритетите на страната си за 6-месечното ротационното председателство на ЕС, предаде БНР.

Макрон заяви още, че Конференцията за бъдещето на Европа трябва да бъде последвана веднага от конференция за Западните Балкани.

И от географска, и от историческа гледна точка Западните Балкани са в сърцето на европейския континент чрез трагичната си част, както и чрез обещанието за бъдеще, каза френският държавен глава:

"Те носят белези, които ни напомнят едновременно за крехкостта на мира и силата на нашия съюз", допълни той и подчерта, че Европа има задължения към тях, в т.ч. и за европейска перспектива, която, по думите му, се вписва в разумно време. „Ние модернизирахме процедурата за преговори през последните месеци. Но ние знаем много точно, че не тази Европа с тези правила може да стане Европа на 31, 32 или 33. Това не е така и иначе ние ще излъжем себе си. Така че в рамките на Конференцията за бъдещето през май трябва основно да преразгледаме нашите правила, за да ги направим по-ясни и разбираеми, за да вземаме по-бързи и силни решения. Но също така и политически трябва да сме честни за рамките на тази Европа, в която Западните Балкани имат своето място“.

Еманюел Макрон се обяви за изграждането на европейски ред върху принципи и ред, който е задействан преди 30 години заедно с Русия.

Във връзка с това той спомена, че сферите на влияние са отхвърлени и страните имат суверенното право на избор. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *