Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 година

подслушване

Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 година. Това е установила проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Това става ясно от доклад за извършените проверки за незаконосъобразно използване на СРС. Уведомени са компетентните държавни институции и предстои да бъдат уведомени засегнатите лица.

Общо 291 проверки за незаконно подслушване са извършени през изминалата година. 142 сигнала са от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС, а Националното бюро се е самосезирало спрямо още 149 лица. Приключени са проверките по 246 от случаите, а 28 преписки продължават и през 2022 г.

141 от проверките са свързани с лица от протестите през лятото на 2020 г. и са започнати „по повод медийни публикации и постъпило писмо от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание на Република България“. 128 от тези проверки са приключили, а за останалите 13 случая продължават. Не е ясно дали сред тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст