Байдън: При ограничено руско нахлуване санкциите ще са по-меки

джо байдън белия дом (АП)

Ограничено нахлуване на Русия в Украйна може да доведе до по-мека реакция от страна на САЩ, отколкото пълномащабно нашествие. Това заяви снощи президентът на САЩ Джо Байдън на пресконференция по случай навършването на една година от встъпването си в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

По-късно той уточни, че под "ограничено нахлуване" е имал предвид невоенни действия като кибератаки, но думите му предизвикаха критики у дома, че не е достатъчно твърд към Русия. "Президентът Байдън на практика даде на Путин зелена светлина да нахлуе в Украйна с дрънкането си за предполагаемата незначителност на едно "ограничено нахлуване", каза сенаторът републиканец Бен Сас.

Говорителката на Белия дом Джен Саки посочи в по-късно изявление, че в случая не е задължително да става дума за танкове и войски. "Президентът Байдън също така знае от дългия си опит, че руснаците имат обширен набор от средства за агресия, които не стигат до военни действия, включително кибератаки и паравоенни тактики. И той заяви днес, че тези прояви на руска агресия ще получат решителен, реципрочен и единен отговор", отбеляза тя.

На пресконференцията Байдън изрази предположение, че руският президент Владимир Путин може да предприеме по-нататъшни действия спрямо Украйна, но не иска да стига до открита война. Той заплаши Русия, че ще плати скъпо, ако започне нашествие в Украйна.

Точно една година след като Байдън зае президентския пост, мнозинството американци не одобряват действията му на фона на неспиращата пандемия и нарастващата инфлация, показва проучване на Центъра за изследване на обществените отношения Aсошиейтед прес-НОРК. Само 43 на сто от американците подкрепят президента си, срещу 56 на сто, които са недоволни от мандата му. Едва 28 на сто от анкетираните искат той да се кандидатира за преизбиране, включително 48 на сто от демократите.

Проучването е било проведено от 13 до 18 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст