Спецсъдът на нож срещу Лена Бориславова заради накърнен престиж

Министерски съвет Смяна на кабинета Лена Бориславова

Специализираният наказателен съд се докачи от изказване на шефката на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, в което тя коментираше закриването на спецсъдилищата. В свое становище във връзка с изказването на началника на политическия кабинет на правителството Лена Бориславова в предаването „Лице в лице” от 18.01.2022 г., че „делата, които са започнали в спец съда ще бъдат довършени в най-кратки срокове” и „че делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на Специализирания съд, именно на тях ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо”, СНС заяви:

"По-специфични теми, които се обсъждат, обществеността очаква изказванията да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения. За сведение на обществеността, всички дела, които постъпват в българските съдилища, в т.ч. в специализираните такива, се образуват и се разпределят на съдебните състави още в деня на постъпването им или най-късно в следващия работен ден. Този процес се отчита електронно в общата „Единна информационна система на съдилищата” в Република България, данните от която се отразяват незабавно във Висшия съдебен съвет, а всеки български гражданин може да се осведоми чрез нея за образуване на делото.

Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено „на трупчета”, както твърди г-жа Бориславова и никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции.

Обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища, издава несъобразяване с принципа на разделението на властите и непознаване на коментираната материя, особено що се касае до най-сложните и обемни дела, които са на производство и ходът им зависи от множество фактори.

Подобни изказвания на представители на изпълнителната власт и то с използване на негативни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в разрез с върховенството на закона във всяка демократична държава. Популизмът и пропагандата по темата за специализираното правосъдие, целящи уронване на престижа му, с оглед постигане на обществено търпимото му ликвидиране, не са подходящи спътници на целената съдебна реформа, която изисква задълбоченост, прозорливост и много сериозен експертен потенциал".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст