ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Бърза писта” за закриването на спецсъдилищата

надежда йорданова

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви днес (20 януари), че промените в Закона за съдебната власт в частта за закриването на спецсъдилищата ще се движат по "бърза писта", за разлика от текстовете, касаещи Висшия съдебен съвет. 

Преди заседанието на ВСС тя разясни, че в промените трябва да се уточни кои магистратури ще са компетентни да поемат делата на спецсъдилищата след закриването им. Едната възможност е това да са общите съдилища, а другата – във всеки от шестте апелативни района да има по един окръжен съд, който да ги поеме. Коалиционните партньори обсъждат в момента точно този текст, който няма опасност да се превърне в препъникамък, заяви Йорданова.

За сметка на това промените в Закона за ВСС ще вървят по-бавно и ще бъдат подложени на широка дискусия. Йорданова разкри, че в министерството е получено проучването на Съюза на съдиите, в което се казва какво е очакването на съдиите. За да се стигне до текстове, които да получат обща подкрепа, ще има дори и публично обсъждане на идеите.

Никой не е обсъждал с мен кандидатура за нов председател на антикорупционата комисия, заяви още правосъдният министър. Освен това продължава работата по текстовете за разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ на две отделни комисии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст