Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане минаха на първо четене

Парламент депутати гласуване гласуват

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха приети днес (20 януари) на първо четене в Народното събрание. 148 народни представители гласуваха "За" законопроекта, "против" нито един, а 13 се въздържаха.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане се налага заради необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на Европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар.

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев  изрази недоволство от влизането в сила на законопроекта със задна дата, каквото е изискването на европейската директива. "Ако някой смята, че е нормално да поставя, каквато и да е европейска директива над нашата Конституция, не му е мястото в тази зала", каза още Ганев.

Кристиан Вигенин заяви, че понякога по изключение Народното събрание е приемало закони, които да влизат в сила със задна дата.

Председателят на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански обясни, че има възможност темата да бъде отнесена към Конституционния съд. "Това, което днес ще приемем не е във вреда на българските граждани и фирми", заяви още той.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че групата подкрепя предложения законопроект. Законът има за цел да се въведат налагани от правото изисквания от ЕС и да се усъвършенства българското данъчно законодателство, коментираха депутатите от "ПП".

Народните представители приеха на първо четене и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. "За" законопроекта гласуваха 128 народни представители, 10 – "против" и 14 " – въздържали се". Предложенията в закона целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната трансгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст