Нинова подготвя нов закон за събирането на дългове

Корнелия Нинова ще даде брифинг във връзка със Закон за колекторските фирми.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя проект на Закон за събиране на вземанията срещу колекторските фирми. Тя обясни, че е постигнато политическо съгласие да се сложи ред и правила в колекторските фирми. 

Със закона се създава регистър на колекторските фирми. Ако те не се регистрират, ще бъдат глобени с 50 хил. лева. Забранява се прехвърлянето на задължения от един кредитор на друг, без преди това потребителят да е писмено уведомен. Новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от това към първоначалния кредитор – не може да се налагат допълнителни такси. Забраняват се телефонни обаждания между 20 часа вечерта и 7 часа сутринта, както и в почивни дни. A обажданията трябва да са през два дни. Забранява се тормоз, принуда, публикуване на обяви на публични места, уведомяване на роднини и познати. 

Потребителите вече ще имат право да оспорват вземанията, като това ще доведе до автоматично спиране на търсенето им от страна на кредитора, докато не се вземе решение от съда. За нарушения глобите към колекторските фирми ще са между 10 и 50 хил. лв. Контролът ще бъде осъществяван от Комисията за защита на потребителите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст