Всички да се успокоят – цените на тока ще намалеят

Министерски съвет първо заседание на кабнета Кирил Петков

"Един от най-големите въпроси в момента е цената на електроенергията и цената на газа" – с тези думи премиерът Кирил Петков започна днешното заседание (на 20-и януари) на Министерския съвет.

Той обяви, че цените на тока са под мораториум и че ако потребителите забелязват покачването им, то то се дължи на повишението, заложено още през лятото на 2021 година.

"Няма нови цени за битовите потребители. В момента работим много усърдно, така че, като махнем мораториума, да не се усети никакъв остър скок на цените.

Искам да успокоя всички, че битовите цени за декември, които сега ще трябва да се платят, ще са на база цените от лятото. Освен това бизнесът е компенсиран със 110 лева за ноември и със 130 лева за декември, като е поставен таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени по механизма, който предстои да обсъдим на днешното заседание и ще бъде в сила за януари"  – обясни Кирил Петков.

После той добави, че най-вероятно голяма част от помощта за декември ще се отрази на сметките на бизнеса и на битовите потребители, които те ще трябва да платят през февруари.

Така получените сметки за декември частично ще бъдат компенсирани със следващата сметка.

"Очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари, като част от компенсацията ще бъде и за част от декември. Нека се успокоят всички, че цените, които реално ще се плащат за ток, ще бъдат намалени в следващата им сметка" – призова премиерът.

Той добави, че подобна ще е ситуацията и с цените на газа – помощите за декември и за януари ще се отразят в сметките, които ще се получат в началото на февруари.

По отношение на овладяването на кризата от COVID-19 Кирил Петков отбеляза, че се регистрира високо разпространение на омикрон, но за щастие то е придружено от много ниски нива на запълване на интензивните легла.

Петков поздрави Министерството на здравеопазването, че заради новия модел, при който не се следят само числата, отразяващи общата заболеваемост, много от областите, които вече е трябвало да бъдат затворени, са останали отворени.

"Това дава възможност да можем да реагираме и да даваме прогнозни стъпки и занапред. Добрата новина е, че мерките засега остават много меки и са функция на критичния фактор – интензивни легла" – обясни премиерът.

По отношение визитата му в Северна Македония той обяви, че днес предмет на обсъждане ще е докладът на Министерството на външните работи, който ще засяга детайлно подготвяната бъдеща визита на представители на правителството на Северна Македония у нас.

То е планирано за следващия вторник (25 януари). "Тогава всички ще имаме възможността да направим нещо, което не е правено през последните 30 години" – обяви Петков и набеляза конкретните мерки: откриване в най-кратки срокове на влакова линия София – Скопие; бързо предвижване между София и Скопие, така че 180-е километра да се изминат с кола за много по-малко от досегашните четири часа; откриване на полет София – Скопие за половин час; общ културен календар и съвместни образователни програми.

"Ще начертаем реален план с реални постижения, които трябва да постигнем през следващите шест месеца благодарение на срещите, които очаквам да бъдат всяка седмица, в различни работни групи. Радвам се, че няма да губим нито минута време, за да може отношенията между България и Северна Македония, които осъществяваме в момента, да се увенчаят с реални резултати" – завърши премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст