ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пожарната в нова агенция извън МВР, поиска БСП

18.08.Столичните пожарникари проведоха практическо учение. По време на  занятието бяха изведени около 1500 души от сгради. Занятието се организира на територията на българска телефонна компания и се провежда със съдействието на Столичното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Учението ще се проведе пред сградата  на бул. „Цариградско шосе” 115.

Темите по време на вчерашното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред продължиха да предизвикват оживени коментари. Днес (20 януари) на пресконференция по повод обсъждането в комисията депутатите от БСП заявиха подкрепата си за предложението от МВР-шефа Бойко Рашков структурни промени в министерството. "Вчера в Комисията по вътрешна сигурност министър Бойко Рашков сподели, че се обмисля излизане от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението. Парламентарната група на БСП, заедно с коалиционния партньор АБВ, отдавна работи по темата и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане проект за излизането от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението", заяви народният представител от „БСП за България“ Бойко Клечков. "Ние заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"- структурата, в която да влязат Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и главна дирекция "Национална система за спешни повиквания" с единен европейски номер 112", посочи още той. Предложението е агенцията да е под егидата на Министерския съвет и да е подчинена на министър-председателя.

Той допълни, че ще бъде инициирано провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва да се стигне до единно мнение в коалицията. Ако се достигне до консенсус, обсъждането ще бъде внесено в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Предстои да бъдат определени контактни групи за срещите със синдикати в МВР, ръководството на МВР както и със представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението. От БСП гарантират, че интересите на служителите от ГДПБЗН ще бъдат защитени – на всички служители ще бъдат запазени рангът, възнагражденията, социалните придобивки и категорията труд.

"Най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата. Ако министър Рашков има някакви предложения, те все още не са обсъждани с нас", заяви депутатът от БСП Владимир Маринов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст