ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Абу Даби ще попълва валутните резерви на Турция

пазари

Турция и Обединените арабски емирства са договорили валутен суап, чийто размер е еквивалентен на 4.74 млрд. щ. долара. Целта е да бъдат попълнени изтънелите валутни резерви на южната ни съседка след поредицата интервенции в подкрепа на турската национална валута.

Съгласно споразумението, огласено на 19 януари, централните банки на двете държави ще заменят 65 млрд. турски лири и 18 млрд. дирхами за период от три години с възможност за удължаване на срока на договора и разширяване на обхвата му. Сделката е резултат от предприетите от Анкара и Абу Даби стъпки за подобряване на отношенията им след години на напрежение. То се породи заради противоположните позиции на двете държави по някои регионални конфликти, включително в Либия – между правителството в Триполи и Либийската национална армия в Бенгази и споровете в Залива и Източното Средиземноморие. 

През ноември 2021-а влиятелният престолонаследник на Абу Даби – шейх Мохамед бин Сайед ал Наян пътува до Турция – посещение на най-високо равнище от емирствата от 2012-а. Тогава Анкара и ОАЕ подписаха поредица от инвестиционни споразумения, съгласно които Абу Даби се съгласява да инвестира до 10 млрд. долара в турската икономика. 

"Подписването на споразумението с централната банка на Република Турция показва желанието на всяка от страните да стимулира двустранното сътрудничество във финансовата област, по-специално – в полето на търговията и на инвестициите между двете държави", посочи след церемонията председателят на централната банка на ОАЕ – Халед Мохамед Балама. 

Турският му партньор Сахап Кавджиоглу каза от своя страна, че "този договор демонстрира готовността на двете централни банки да задълбочат двустранната търговия в регионалните валути, за да даде тласък на икономическите и финансови връзки между Турция и ОАЕ". 

Валутните резерви на Турция, която има голям задграничен дългов товар, се стопиха сериозно след като турският президент Реджеп Ердоган разпореди поредица от лихвени намаления през последните месеци на 2021-а въпреки препускащата инфлация. Отрицателните реални лихвени проценти поставиха под силен натиск турската лира, която загуби близо 45% от пазарната си оценка към зелените пари през миналата година. Турските власти пък похарчиха милиарди долари през последните седмици на 2021-а в опит да спрат свободното падане на националната парична единица

Споразумението с Абу Даби – последното от поредицата суапови сделки  на Турция с глобалните централни банки – е по-скоро заем отколкото конкретна инвестиция, коментират анализатори. Тя ще подсили валутните разарви на страната, но едва ли ще повлияе значително на курса на лирата, защото пазарните играчи следят валутните запаси, от които изключват суаповите контракти. А след като бъдат извадени, нетните турски чуждестранни резерви са силно отрицателни. 

Турската валута се разменяше срещу 13.4139 лири за един щатски долар в късния следобед на 21 януари. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст