ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 20-26 януари от Banker Weekly

Четете в новия брой

Завършването на Банковия съюз и мизата за България

Поемането на председателството на ЕС от Франция и съставянето на ново правителство в Германия, дадоха ясен сигнал на общността да придвижи напред една затлачена с години реформа – завършването на т.нар. Банков съюз, част от който от 1 октомври 2020 г. е и България. Според експерти, този Европейски банков съюз е по-необходим на еврозоната от всякога, особено след корона кризата. Очаква се само България да преведе към Фонда за преструктуриране на банки (част от ЕБС) до 187 923 874 лв. (96 083 951 евро) през 2022 година. Средствата ще бъдат разписани в държавния бюджет. 

Ще извади ли "Промяната" по-добри финансови остриета?

Колко е дълга скамейката с кадри на "Промяната" и има ли на нея финансови експерти от най-висок клас? Тези въпроси предстои да получат своя отговор, защото в съвсем близко бъдеще управляващото мнозинство ще не ще трябва да окомплектова финансовите институции и регулатори в страната. Не само това, но и да качи работата им на следващо ниво, освен ако не иска бързо да бъде свалена от ревера му значката, символизиращата смяната на порочното старо с нещо ново, чисто, некомпрометирано и далеч по-ефективно. 

В БДЖ никой не е за пенсия – нито локомотивите, нито началниците

„Веднага трябва да се вдигне скоростта на жп транспорта“, заяви още в първото си интервю министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, а малко по-късно уволни шефовете на „БДЖ-Пътнически превози“(БДЖ-ПП) и на НКЖИ. И когато всички очакваха, че следващият натирен от началническия кабинет ще е изпълнителният директор на ИА „Железопътна администрация“ (ИАЖА) Веселин Василев, процедурата удари на камък. Тоест – Василев продължава да управлява жп администрацията, макар да навърши пенсионна възраст още през 2018 година.

Конгрес на истината или на подмяната

В събота (22 януари) БСП ще проведе заседание на 50-ия конгрес, което със сигурност ще бъде много напрегнато и тежко. Възможно е да бъдат казани нелицеприятни истини, но по-вероятно е фактическата агония на партията да бъде замазана, а горещият въпрос за оцеляването на Столетницата да бъде заметен под килима. На форума трябва да бъде констатирана подадената оставка на лидера Корнелия Нинова и да се приеме процедура за пряк избор на нов председател. Но дали ще стане така?

Ненареформираното МВР отваря порти за ненаиграли се законотворци

Очаквано идеите на новия кабинет за структурна реформа на МВР, пробили мълчанието на работната група, която мъдри задълбочения функционален анализ на ведомството, бяха посрещнати на нож. Естествено, първи скочиха синдикатите в министерството – те се наежиха от лансираната новина, че новото ръководство на МВР има намерение да изкара Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Дирекция "Национална система 112" не само от специализираната администрация, но и от самото министерство. 

Как национализмът деградира до обикновено хулиганство

Драматичната 2021 г. отбеляза пълния политически крах на досега доминиралите националистически формации (и на опиталите се да се намърдат в същото кукувиче гнездо имитатори). „Атака”, НФСБ и „Воля” практически изчезнаха, само ВМРО напомня от време на време за себе си с познатите малобройни, но шумни агитки. На фона на тази агония се откроява възходът на една друга формация, която несъмнено има своите идейни и кадрови корени в националистическия спектър. След като няколко години бе отричана като маргинално и дори гротескно политическо явление, партията „Възраждане” рязко „дръпна”, само за половин година удвои подкрепата си и накрая се превърна в парламентарно представена формация.

Туризмът се задушава, но пандемията не е единственият проблем

Анализите на туристическото ведомство потвърждават, че през това лято ще се наложи да бъдат взети мерки за внос на персонал от чужбина, но може би въпросните анализатори не знаят, че това се прави още отпреди времето на пандемията. Или пък мислят, че са открили панацеята за решение на проблемите в бранша. Препоръката ни към министър Проданов е да обходи претендиращите за помощ още преди сезона, за да не изглежда изненадан на по-късен етап. Малко искреност от страна на хотелиерите би била полезна в годината, в която залагаме на раздялата с Ковид-а.

Разривът между Радев и правителството е неизбежен

Усетих знак за дистанциране на президента от изпълнителната власт. Но това е неизбежно и е заложено от бащите на конституцията. Конфликтът е неизбежен. Така се случи и при втория мандат на Първанов. Преди пет години Радев бе избран с огромно мнозинство с тезата, че ще опонира на изпълнителната власт. В България хората не обичат властта, отчуждиха се дълбоко от институциите и президентството е един приятен остров на доверие. Разривът с правителството рано или късно ще се случи. Социологът Юрий Асланов пред БАНКЕРЪ.

Бюджет' 2022 е лакмус за спазване на коалиционното споразумение

В тази четворна коалиция може да се очаква всичко. Чуват се две тотално разнопосочни визии за бюджета. Едната, защитавана от социалистите, е да се вкарат възможно най-много харчове. Докато визията на мандатоносителя е за реформи през бюджета. Но това е трудният начин на правене на бюджет, защото реформите изискват усилия, време и съкращения. Много е важно кой възглед ще надделее. Председателят на ДБГ Димитър Делчев пред БАНКЕРЪ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст