ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев: Страната ни не приема ултиматуми от когото и да било

Румен Радев

Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било. Така президентът Румен Радев отговори на искането на Русия НАТО да изтегли войските си от България и Румъния.

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било, подчертава държавният глава.

Няма втора категория членки на НАТО, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем, заяви по-рано днес от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков. Той подчерта, че България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. И като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Следобед и от външното министерство излязоха с официална позиция, в която призоваха Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст