ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

20 дни ще гадаем за името на управителя на БНБ

Парламент Комисия по бюджет и финанси

Депутатите от новата управляваща коалиция се хвърлиха с плам да изготвят процедурата за избор на нов управител на Българска народна банка. С мнозинство от 145 гласа "За" срещу само трима "Въздържал се", на 16 февруари парламентът обяви началото на процедурата за избор на управител на Българската народна банка. Правилата на конкурса, изготвени в края на миналата седмица от Комисията по бюджет и финанси също бяха гласувани от депутатите.

 

Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. А по негово предложение депутатите одобряват и подуправителите – ръководители на трите основни управления – "Емисионно", "Банково" и "Банков надзор", с които той би искал да работи. Другите трима членове на управителния съвет на БНБ се назначават от президента на републиката. Всички те имат мандат от 6 години.

В сегашния случай говорим за смяна на гуверньора Димитър Радев, чийто мандат изтече на 15 юли миналата година. А също и за позициите на ръководителя на управление „Банково“ Нина Стоянова и на ръководителя на управление „Емисионно“ Калин Христов. Техните мандати изтекоха съответно на 29 юли и на 24 октомври. Очаквано, имената на потенциалните кандидати за тези постове се въртят из медиите в последните месеци. 

Според сега гласуваните правила за избор всички парламентарни групи имат 20 дни – до 8 март, за да внесат своите номинации в Комисията по бюджет и финанси в парламента. Съгласно Закона за БНБ, за членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

Предложенията за управител на БНБ се публикуват на интернет страницата на Народното събрание – в срок не по-късно от седем дни преди изслушването на кандидатите, пише в процедурните правила. Не по-малко от три дни преди изслушването на кандидатите в бюджетната комисия становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени, могат да изпратят юридически лица с нестопанска цел и професионални организации. Кандидатите за управител на БНБ представят концепция за дейността на БНБ при изслушването им в бюджетната комисия. 

След това кандидатурите ще се гласуват в пленарната зала. За избран ще се счита този, който е получил повече от половината гласове на присъстващите в зала народни представители. Ако никой не получи такава подкрепа, процедурата продължава с гласуване за двамата, получили най-много гласове. При повторен неуспех започва нова процедура по избор.

Едва ли всички парламентарни партии ще представят свои кандидатури. В парламентарните кулоари се шушука, че едва ли четирите партии от управляващата коалиция ще успеят да излязат с единна кандидатура, която да спечели състезанието. По-скоро всяка от тях ще номинира свой човек.Раздробената политическа конфигурация в парламента пък предвещава сблъсъци, които едва ли ще са на професионално ниво. 

Освен че управителят на БНБ е ключова позиция в страната, върху неговите рамене ще легне и историческата роля да вкара България в еврозоната на 1 януари 2024 година. През януари тази година вицепремиерът Асен Василев изтъкна, че не е важно дали следващият гуверньор ще е от банковите среди или ще е бивш министър на финансите. "За мен най-важното за идващия избор на гуверньор е, че той ще е партньор на финансовия министър по пътя към еврото", отбелязва Асен Василев. 

Това пък предпоставя и редица изисквания към човека, който ще претендира за поста на гуверньор на централната ни банка. Самият Василев посочва, че от тази гледна точка е много важно да е човек, който си тежи на мястото в международен аспект.

Той заедно с гуверньорите на другите централни банки ще трябва гласува какво се случва с еврото от името на България. От друга страна е изключително важно да е човек, който не се страхува от непопулярни действия в банковата система в страната и от налагането на корективни действия и по-тежки регулации на места, където е необходимо", заяви Асен Василев.

Ако се върнем назад във финансовата история на България, ще видим… очевидното: повечето министри на финансите през периода 1878-1944 г., след края на мандатите им, са ставали и управители на Българска народна банка.  

По повод името на декана на бизнес училището INSEAD в Сингапур проф. Илиян Михов, премиерът Кирил Петков вече обяви, че би се радвал той да оглави централната ни банка. Той обаче не е работил у нас.

Номинацията на "Има такъв народ" се очертава да бъде Любомир Каримански, който е депутат  от формацията и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 47-то Народно събрание. 

В рамките на шегата може да се приеме името на бившия финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков, макар то да бе неколкократно споменато от депутата от ДПС Йордан Цонев. В същия компетентен порядък Цонев може да предложи и номинация за Петър Чобанов от ДПС, който бе финансов министър по времето на Орешарски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст