ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков разговаря с френския президент Макрон

Кирил Петков и Еманюел Макрон

Премиерът Кирил Петков разговаря с президента на Френската република Еманюел Макрон в рамките на Шестата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз в Брюксел. Двамата лидери обсъдиха последните развития около ситуацията между Русия и Украйна и се обединиха около становището, че дипломацията е пътят, водещ към деескалация на напрежението. В този контекст Петков и Макрон заявиха неизменна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Друг акцент в разговора между българския премиер и френския президент бе европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания.

Петков и Макрон дискутираха и възможността Франция да окаже на България проектна помощ за модернизация на пътна и жп инфраструктура у нас.

Преди началото на форума в Брюксел премиерът разговаря и с европейския комисар по съседство и разширяване Оливиер Вархеи, както и с министър-председателя на Естония Кая Калас. Петков запозна еврокомисаря с конкретните резултати, постигнати само за броени дни благодарение на новия диалог между България и Република Северна Македония. Той подчерта, че резултатите, а не сроковете са ключови и изрази надежда, че подобряването на секторното сътрудничество ще допринесе за постигане на взаимно приемливи решения по политическите въпроси. Заяви още, че очаква с помощта на Европейската комисия да има напредък на реформите в областта на човешките права.

Върховенството на правото беше друг акцент в срещата на премиера Кирил Петков с еврокомисар Вархеи. Министър-председателят акцентира върху последователната политика на кабинета за нулева толерантност към корупцията и за фундаментална реформа на съдебната система. И посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост на България също разглежда тези въпроси.

В рамките на срещата си с естонския премиер Кая Калас министър-председателят Кирил Петков отбеляза приятелските връзки между България и Естония, значението на партньорството на двете държави както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО. В този контекст бе обсъдено реализирането на двустранни визити.

Премиерът постави специален акцент върху интереса на България да засили сътрудничеството си с Естония чрез общи инициативи и обмен на опит в областта на електронното управление, цифровата свързаност, информационните технологии и комуникациите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст