ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Airbus съобщи за рекордна печалба от 4.2 млрд. евро за 2021 година

Еърбъс а320 airbus a320

Чистата печалба на авиостроителната корпорация Airbus е в размер на 4.2 млрд. евро през 2021 година, което е рекорден показател за цялата история на компанията. Това става ясно от съобщение, публикувано от пресслужбата на Airbus.

"2021 година беше преходна, през която нашето внимание беше пренасочено от борбата с пандемията към възстановяване и ръст. Ние постигнахме забележителни резултати през миналата година“, казва генералният директор на Airbus Гийом Фори. "Рекордната чиста печалба и нашите усилия за укрепване на паричните позиции са в основата на нашето предложение за възобновяване на изплащането на дивиденти в бъдеще", добавя той.

Според данните от финансовия отчет на компанията, през 2021 година нейната чиста печалба е 4.2 млрд. евро, а дивидентът достигна 1.5 евро за акция. Общите приходи са  на стойност 52.1 млрд. евро. Припомняме, че през 2020 година компанията беше на загуба от1.1 млрд. евро и приходи от 49.9 млрд. евро.

По думите на Фори, сегашните финансови показатели са свързани с ръста на доставките  на пътнически самолети, а също така и на добрите резултати при  вертолетното, отбранителното и космическото подразделение. Също така своята роля изиграха и "усилиято за свиване на разходите и повишаване на  конкурентоспособността". През 2021 година са били доставени 611 пътнически самолети при 566 през 2020-а, като повечето от поръчките са били за самолети от семейството на A320.

Еърбъс А320

(Airbus A320) е основният модел на "Еърбъс" за регионален пътнически самолет за къси и средни разстояния. Той е член на моделното семейство Airbus, произвеждани от европейския консорциум Airbus SAS (на френски: Société par Actions Simplifiée – „опростено акционерно общество“). В него влизат А318, А319, А320 и А321, както и ACJ бизнес джет.

На световния пазар „Airbus“ се конкурира най-вече с американската фирма "Боинг".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст