ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Другата седмица софиянци ще получат честитките за местните данъци и такси

столична община

Съобщенията за местни данъци и такси в Столичната община вече се печатат и в следващите дни те ще бъдат разпратени до 796 273  физически и юридически лица, които имат недвижими имоти в София. В сравнение с 2021 г. броят на съобщенията е нараснал с над 70 хиляди, уточняват от Столичната община.

През 2022 г. ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година. В данъчните съобщения е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които собственикът дължи за притежаваните от него имоти на територията на Общината.  На отделен ред е посочено дали собственикът има стари задължения за имотите си. По закон, при плащане на местни данъци и такси, се покриват задълженията по реда на тяхното възникване, т.е. първо се изчистват старите налози, а не тези – за настоящата година. Електронната система също не позволява друго плащане, освен на най-старото задължение.

Задълженията за данък МПС – стари и нови, също са посочени на отделен ред в съобщенията.

Писмата съдържат QR код, чрез който с мобилен телефон може да се направи връзка с интернет страницата на общината, където може да се извърши справка или да се платят местните данъци. Собствениците могат да влизат в системата с ПИН код, издаден от общината, с ПИК, издаден от НАП, или с електронен подпис на физическо лице.

Данъчната кампания в София тази година бе открита официално на 24 януари, а данъкът за МПС може да се плаща още от 10 януари. От тогава до момента в бюджета на София от местни данъци и такси са влезли над 28,5 млн. лв.

За данък сгради и данък МПС софиянци ползват 5% отстъпка, ако платят цялата дължима сума наведнъж до 30 април. За такса смет отстъпка няма. Ако се плаща на части, сроковете за данък сгради и МПС са: 30 юни – за първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

Такса смет може да се плати на 4 вноски и сроковете са: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или чрез различни финансови институции, плащането може да става във всеки районен отдел на дирекция "Общински приходи".17 329 собственици вече са се отказали от хартиените съобщения и ще получат информация за дължимите данъци на електронната си поща.

Декларация за отказ от хартиено съобщение може да се подава както в данъчните отдели на Столичната община, така и по електронен път. За целта трябва да се влезе в раздел "Справка за задълженията и плащанията" на електронната страница на София.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст