ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев: Търсим варианти за гарантиране на енергийните доставки

Румен Радев след извънредна среща с правителството

Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Затова се търсят варианти да не се допусне прекъсване на доставките на газ, нефт и стоки от първа необходимост. Това обяви президентът Румен след срещата в президентството на държавните институции във връзка със ситуацията в Украйна. 

Във ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети; въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, е категорично недопустимо, подчерта държавният глава.

"Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка”, посочи президентът. И добави: "Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността." "България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО", категоричен бе Румен Радев.

Премиерът Кирил Петков посочи, че се готви сухопътна евакуация на българи от Украйна. Към момента около 102-ма български граждани са заявили желание да бъдат евакуирани от Украйна, съобщиха от МВнР.  До 4000 човека ще се настанят временно в наши хотели. "Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, който ще говори с един глас с Европейския съюз и НАТО", изтъкна министър-председателят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст