ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вероятно Русия ще бъде изключена от Съвета на Европа

Парламент Меглена Кунева

"Русия няма да може вече да участва в нито един от органите на Съвета на Европа, но е задължена да изпълнява решенията на Съвета, включително, когато става дума за решения на Съда по правата на човека. Дали ще останем на това ниво, или да минем на следващото – да поканим Русия да напусне, ще видим в близки дни. Съветът на Европа не е задължителна организация, ако приемаш ценностите, тогава ставаш член. Русия е член вече 26 години. Но е много вероятно да се стигне до изключването ѝ". 

Това каза пред БНР Меглена Кунева, посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа в Страсбург. 

Тя посочи, че Съветът е първата международна организация, която предприема санкции срещу Русия. 

"Организация, която е свързана с ценности, това е много силен сигнал… Ако демокрацията, човешките права и върховенството на закона не са ценности за Руската федерация, няма как да оцениш това, което прави Съветът на Европа, който защитава всяко едно индивидуално право… Ако ги няма тези ценности, тогава се стига до война. Всички държави в Съвета гласуваха единодушно. Преценили сме като малка възможността Русия да преоцени поведението си", обясни тя. 

"В Европа ни предстои да направим бързо разчети какъв е най-краткият път да се създаде европейска отбрана. Това става все по-наложително. Едновременно с това нищо не може да замести НАТО и страните ще трябва да увеличат вноските си, за да може НАТО да стане организация, която е в състояние да удържа всяка агресия"допълни Кунева.  

Според нея по отношение на Украйна икономическите санкции срещу Русия ще дадат резултати. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст