ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страната ни търси алтернатива на руския газ

Украйна спря транзита на газ към България заради "Турски поток"

Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на България за участие в извънредното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации, енергетика”, част „Енергетика”, което се провежда в Брюксел, Белгия, на 28 февруари и 1 март 2022 г. По време на заседанието се очаква ЕК да представи свой анализ на текущата ситуация със сигурността на доставките на нефт и природен газ, както и с цените на енергията в контекста на военните действия между Русия и Украйна. Комисията ще представи и симулации на различни хипотетични сценарии във връзка с развитието на военните действия.

България е силно загрижена от случващото се в Украйна. Изостреността и непредвидимостта на ситуацията рефлектира осезаемо върху енергийния сектор, като поставя все по-реална опасност от нарушаване сигурността и надеждността на енергийните доставки в ЕС, се казва в позицията на нашата страна за извънредното заседание. Това, в съчетание с тенденцията да запазване на високи равнища на енергийните цени, поставя сериозни предизвикателства пред българската икономика и енергетика. За тяхното преодоляване ще бъдат необходими незабавни, решителни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса.

България оценява високо усилията на ЕК за задълбочаване на преговорите с ключови производители и доставчици на втечнен природен газ и рационализиране на възможностите за експлоатация на хранилищата за съхранение на природен газ.

Към момента българската енергийна система работи нормално, без смущения във физическите потоци на енергия, доставяни на домакинствата и индустрията, се казва още в позицията на България за извънредното заседание.

В областта на газовите доставки в страната се работи активно за приоритетно завършване на междусистемните връзки със съседните държави – Гърция и Сърбия. Очаква се приключване на строителните работи по ключовия интерконектор България-Гърция в средата на тази година. Ефективното му въвеждане в търговска експлоатация ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставка и позволи транспортиране в пълен обем на договорените количества азерски газ. Паралелно с това се водят разговори с Азербайджан за завишаване на предоставяните количества природен газ. Търсят се контакти и с други ключови партньори, вкл. за доставка на втечнен природен газ, чрез използване на терминала в Ревитуса, Гърция. От ключово значение за подобряване на гъвкавостта на газовата система, подпомагане на регионалната сигурност и балансиране на цените е разширяване капацитета на националното газово хранилище в Чирен.

Инфраструктурата и интерконекторите имат ключово значение за сигурността на газовите доставки – благодарение на положените усилия в това отношение в момента всеки регион в ЕС има директно или индиректно достъп до LNG и до природен газ от поне двама доставчици. Същевременно като друг ключов елемент в дългосрочен план за укрепване на енергийната сигурност се разглежда постепенното преминаване към енергия от „чисти” газове като биогаз и водород.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст