ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има дезинформационна кампания за създаване на паника за горивата

бензиностанция

Свидетели сме на дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива. Горива има и ще има. Това написа във фейсбук профила си министърът на електронното управление Божидар Божанов.

По думите му, комбинацията от дезинформационната кампания и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишаване на цени и нагнетяване на напрежението.

Премиерът вече обяви, че ще сезира КЗК, а в МЕУ анализираме източниците и начина на разпространение на тази дезинформационна кампания, добавя министърът.

Божанов коментира, че е излишно да се запасяваме с туби с бензин, но можем да се запасим с критичност към "новини" в съмнителни сайтове и фейсбук групи.

Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в "Лукойл". Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши! Това заявява тази нощ в пост във фейсбук министър-председателят Кирил Петков във връзка с опашките по бензиностанциите в страната.

Премиерът съобщава в социалната мрежа, че утре ще призове Комисията за защита на конкуренцията да извърши проверка кой и как спекулира с цените.

"Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина!", пише премиерът.

"Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси", посочва Кирил Петков.

„Ситуацията снощи си я създадохме сами. Без проблем влязохме в ситуация без аналог в последните, може би, 15 години. Според слухове и предадено по агенция „Една жена каза“ населението започна да зарежда истерично.“ Това заяви пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

За няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица, стана ясно от казаното от Терзиев.

Цената от 3 лева не е масова и обективно проявена, както се тиражираше в някои сайтове, категоричен е Живодар Терзиев, който даде примери от обиколени от него обекти в Стара Загора.

Цените са устойчиво под 3 лева. Да, има 2.70-2.80, има цени близо до 2.90, но в никакъв случай цената от 3 лева не е масова.“

Пеша няма да ходим, увери Живодар Терзиев.

„Рафинерията е натоварена доволно добре. Производството върви. Складовете са пълни.“

По-големите складове в страната днес ще отворят извънредно, уточни председателят на Българската петролна и газова асоциация и призова да се внимава с презапасяването заради пожарната безопасност.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст