ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С българския трибагреник ще бъде осветен мавзолеят “Св. Георги Победоносец”

Мавзолеят „Св. Георги Победоносец” Плевен

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане” от 11 часа ще бъде честван Националният празник на България Трети март, съобщиха от Община Плевен, която е организатор на събитието по традиция.

Преди церемонията, в 10.15 часа, кметът Георг Спартански и неговият екип ще поднесат цветя пред паметника на поета революционер Христо Ботев, а в 10.30 ч. – пред паметника на Васил Левски, с което ще отдадат почит на всички велики българи, посветили делото и живота си на Свободата на Родината ни. Цветя в знак на признателност ще поднесат пред бюст паметниците на своите патрони – символи на националноосвободителните борби на народа ни, ръководствата на училищата и техни възпитаници.

Тържественият ритуал, в който ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон, ще започне с издигане на националното знаме на Република България под звуците на химна „Мила, Родино”.

Свещеници от плевенски храмове ще отслужат панихида за всички воини, загинали за Освобождението на Плевен и България преди 144 години.

Слово ще произне кметът на Община Плевен Георг Спартански. В знак на почит ще бъдат поднесени венци и цветя.

В празничния ден със свободен вход ще работят всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Панорама „Плевенска епопея”, където е подредена изложба с творби от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец”, Къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ”, както и Регионалният исторически музей.

По повод Националния празник от 18.30 до 20.30 часа Мавзолеят „Св. Георги Победоносец” ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник. Православният параклис-мавзолей в град Плевен е построен в памет на православните войници, загинали при Обсадата на Плевен през 1877 – 1878 година, останките на много от които са погребани в криптата на параклиса. Мавзолеят „Св. Георги Победоносец“ е посветен на падналите при Плевен 31 000 руски и 7500 румънски войници. Построен е през периода 1903 – 1907 г. с доброволно дарени средства от българския народ. Иконостасът и иконите са творби на видните художници Иван Мърквичка и Антон Митов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст