ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейски цифров зелен сертификат – вече и с антигенен тест

"Зелен сертификат"

Преболедували COVID-19, доказан с бърз антигенен тест, могат да изтеглят Европейски цифров COVID сертификат за преболедуване от his.bg, информира Министерството на здравеопазването. На 22 февруари Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване при доказан положителен резултат за коронавирус чрез бърз антигенен тест. Тази възможност е предвидена включително за тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на Европейския съюз за антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-ия до 180-ия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС.

Преди приемането на делегирания акт, документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.

Всички лица, преболедували, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1 октомври 2021 г., вече могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат. За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст