ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над половината шведи са за присъединяване към НАТО

швеция коронавирус

Повечето шведи подкрепят присъединяването на страната към НАТО, като процентът на тази група внезапно се е увеличил след началото на руската инвазия в Украйна, сочат данни от социологическо проучване,  цитирани от Ройтерс. Страната отдавна е известна със своя неутралитет, отбелязва агенцията.

Швеция не е участвала във война от 1814 г. насам и е изградила международните си връзки на базата на принципа за неучастие във военни съюзи. Тя остана неутрална по времето на Втората световна война, дори и след като съседните й скандинавски страни бяха нападнати, както и по времето на Студената война.

Изследването на агенция Демоскоп, поръчано от в. "Афтонбладет", показва, че сега 51 процента от шведите подкрепят НАТО, докато миналият месец те са били 42 на сто. Хората, които са против присъединяването на страната към алианса, са намалели до 27 процента, като през януари техният процент е бил 37. За първи път подобно проучване в Швеция отчита подкрепа за НАТО от страна на повече от половината респонденти. 

Управляващите досега социалдемократи устояваха на призивите на дясноцентристката опозиция да се присъединят към НАТО, като твърдяха, че въздържането от участие във военни съюзи винаги е отговаряло най-добре на интересите на страната. Въпреки това миналия месец Швеция взе решение да изпрати оръжия в Украйна, като тя не бе предприемала подобно действие от 1939 г. насам.

Швеция и Финландия вече работят в тясно сътрудничество с НАТО и неотдавна бяха поканени на срещи на високо ниво на алианса. Миналия месец генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг каза, че двете страни могат да се присъединят към алианса „много бързо“, ако поискат да кандидатстват за членство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст