ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пожар избухна в района на АЕЦ “Запорожие” в Украйна след обстрел

Пожар в АЕЦ "Запорожие"

Пожар избухна в района на украинскаra атомна електроцентрала "Запорожие", която е най-голямата в Европа. От Международната агенция за атомна енергия заявиха, че няма промяна в радиационния фон. Украински пожарни екипи са успели да стигнат до централата и вече потушават огъня. Съобщава се, че пожарът е избухнал в учебен център към атомната централа, предаде БНТ. Служител на централата увери, че безопасността е осигурена. От Украинската служба за извънредни ситуации обявиха, че е изключен трети блок на централата, а от 6-те блока в момента работи само един.

Кметът на близкия град Енергодар заяви, че огънят е в резултат на "непрекъснат вражески обстрел". В района се водят тежки сражения между местните сили и руските войски. Съобщава се и за много жертви при боевете.

Външният министър на Украйна отправи призив към Русия за незабавно спиране на атаката срещу атомната централа. Украинският президент обвини Русия в ядрен терор.

"Европа трябва да се събуди сега. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента. Руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термични изображения, така че те знаят къде стрелят, те се подготвяха за това. Трябва да спрем руските военни. Незабавно. Кажете на вашите политици, Украйна има 15 ядрени блока. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това е евакуацията на Европа. Само незабавните европейски действия могат да спрат руските войски. Предотвратете смъртта на Европа от ядрена катастрофа", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според местните власти пожарът е локализиран в тренировъчна сграда извън активния периметър на реакторите. Един от тях е спрян за ремонт, но остава зареден с ядрено гориво. Местни медии включват енергетици, които са на смяна. Според тях два от енергоблоковете са подложени на обстрел. 

Дълго време всички опити на пожарникарите да се доберат до централа бяха неуспешни, защото биват обстрелвани. В крайна сметка аварийните екипи бяха допуснати. Международната агенция за атомна енергия следи инцидента в АЕЦ „Запорожие“ и призова за спиране на обстрела.

Блоковете в АЕЦ „Запорожие“ са тип ВВЕР, като подсилената им конструкцията включва тонове бетон и стомана именно с цел енергоблоковете да са възможно най-добре защитени при всякаква ситуация.

Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и сред 10-те най-големи в света. Тя разполага с 6 ядрени реактора. Централата произвежда почти половината от електроенергията в страната, получена от ядрена енергия, и повече от една пета от общата електроенергия, произведена в Украйна. Страната разполага с четири ядрени електроцентрали с 15 реактора.

Миналия месец Украйна съобщи, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала в северната част на страната след ожесточена битка с руските сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст