ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Андрей Гюров увери, че управляващата коалиция е стабилна

Парламент Христо Иванов

Управляващата коалиция е стабилна, увери пред БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. "Ние сме коалиция от четири партии, които имат много различни виждания в различни сфери от управлението, но досега показваме, че по важните въпроси успяваме да постигнем съгласие и да вземем правилните решения, отговарящи на националния интерес", каза той.

Гюров подчерта, че правителството работи по план за подсигуряване на ресурс от горива за страната, предвид войната в Украйна, която е била обсъждана като възможно най-тежкия сценарий. "Имаме подсигурени доставки с танкери на базата на "Лукойл", там мощностите се пренастройват да работят с неруски петрол. Освен това работим по изграждането на връзката с Гърция и осигуряване през други две точки на допълнителни доставки на газ, ако това е необходимо. Също и подсигуряване на достатъчно жито, за да нямаме проблем с изхранването през следващите месеци", уточни той. 

По думите му бюджетната рамка е стабилна: "Имаме една доста солидна фискална позиция – ниско ниво на дълг и размер на бюджетен дефицит. Това ни създава допълнителни буфери, които да ни помагат да поемем допълнителни разходи, които могат да се реализират в сегашната обстановка."

Депутатът изтъкна, че в Бюджет 2022 са отделени допълнително средства, които да могат да бъдат пренасочвани за хуманитарната криза, предвидени са и средства за подпомагане на украинските бежанци, които идват в България. "Направихме необходимите стъпки, за да говори правителството в един глас по отношение на политиката ни относно Украйна, със смяната на министър Стефан Янев", каза още председателят на ПГ на "Продължаваме промяната". 

Андрей Гюров беше категоричен, че ако има нужда от изпращане на военна помощ за Украйна, това решение ще трябва да бъде гласувано от Народното събрание.

"Акцията на "Младежи – ГЕРБ" със споделянето на снимки и спонсорирането им в социалните мрежи е близко до саботаж. Това е доста безотговорно поведение в етап, в който обществото се намира в страх от потенциална война. Това беше една доста дирижирана акция. Никъде нямаше недостиг на горива. Нямаше и повишение на цените, освен на две бензиностанции, използвани на тези снимки. Хората виждат, че управлението на ПП успява да взема правилните решения", коментира народният представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст