ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Халба бира на ден срещу стареене и стрес

Продажбите на бира през заведенията драстично намаляха

Свойствата на пивото потискат процеса на стареене и намаляват стреса. Резултатите от научни изследвания потвърждават, че умерената консумация на бира (до един литър на ден за мъжете и до 0.5 литра за жените) носи физиологични предимства за здравето, като повишаване качеството и продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), съобщават от Съюза на пивоварите.

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. Това откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента – физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст. Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.

В тази връзка е интересно да се знае, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, а само лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване. Резултатите показват, че въглехидратите в бирата (1.5-3 g/100 ml) са по-малко от тези в млякото (5 g/100 ml) и с по-тесни граници от съдържащите се във виното (0.1 – 6 g/100 ml). Мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2.5 mg/100 ml, а във виното – 0.1-0.4 mg/100 ml. Не на последно място – в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.

Благодарение умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Хмелът намалява стреса и „отключва” ендорфините, които са хормоните на щастието.

В съвременното общество се счита, че стресът причинява едни от най-страшните дегенеративни заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови и др. чрез формиране в човешкия организъм по време на дишането и метаболизма на реактивни кислородни видове. Това е и основната причина пивото да се препоръчва като един от най-ефикасните натурални антидепресанти. Неслучайно още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.

Благодарение на изследванията на пивото и неговите свойства върху здравето и начина на живот на всеки от нас, темата за здравословното хранене и ролята на бирата в него вълнува все по-голяма част от хората. Затова и изследванията върху потенциалните положителни ефекти от умерената консумация на пиво все повече интересуват научната общност и българските учени също разширяват изследванията си върху качествата на българската бира.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст