ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Компенсациите за бизнеса може да се удължат, обяви Николов

Министерски съвет Александър Николов

Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му това предстои да бъде обсъдено с вицепремиера и финансов министър Асен Василев. "Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическата ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни Николов. И добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум.

"Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на Народното събрание, с което ние ще се съобразим", посочи още енергийният министър. Според него добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се. "Тази идея би била добра, особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект", смята той.

Във връзка с опашките по бензиностанциите и паниката с количествата на горивата, министърът увери: "Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок." По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

По повод искането на ПП ГЕРБ да бъде освободено гориво от държавния резерв, Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно. "Не сме в ситуацията, в която трябва да се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни", категоричен е той.

Ресорният министър отбеляза, че доставките на газ към страната ни са нормални. "България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове", каза той.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителни ядрени мощности. Нова ще бъде изградена в АЕЦ "Козлодуй". Но стари реактори няма да бъдат възобновявани. Той подчерта, че не може да отговори еднозначно дали България ще се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене", но посочи, че към момента атомната централа в Козлодуй работи много добре, има потенциал и площадката ѝ е лицензирана. Всичко това тепърва трябвало да се прави в Белене, което ще забави процеса. Според него не очаква да има раздори в управляващата коалиция, ако не се стигне до строежа на АЕЦ "Белене". "България регионално е единственият износител на електроенергия. С нов реактор можем да повишим само независимостта си, но строенето му отнема време", изтъкна Николов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст