ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков: Интегрираме деца от Украйна в образователната ни система

Николай Денков

Започна процесът по интегриране децатa от Украйна в образователната система. Това заяви министърът на образованието Николай Денков. По думите му бежанците, пристигащи у нас, имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се обучават у нас.

"Докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист. Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини. Отворихме възможността за интегриране в образователната система още преди да е получен статут на бежанец, но докато това не стане, деца няма да влязат в училище", обясни министърът. На всички деца ще бъдат проверени поставените имунизации, като при необходимост ще бъдат поставяни такива, посочи още Денков.

"Максимално бързо ще изискаме информация от Украйна по този въпрос. Вече има подадени молби, но няма интегрирани деца в системата. Децата с двойно гражданство, при които единият родител е българин, директно могат да влязат в училище. Ще има специална процедура и за преодоляване на езиковата бариера. Децата ще се обучават по програми за бежанци. Те се заплащат допълнително от бюджета на МОН, не от този на училищата", обясни Денков.

Образователният министър допълни, че психолози ще работят с всички деца, които имат нужда. "Това ще става на вече разкритите телефонни линии, които се ползваха по време на пандемията", добави той.

Николай Денков коментира още, че се обсъжда и намаление на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие. "В момента украинските студенти у нас са над 1000 – около 1075. Обсъждаме намаление на таксите, но това трябва да се направи правилно, единствено за нуждаещите се. Иначе всички висши учебни заведения  у нас откликнаха и са готови да помогнат не само на студентите, но и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията”, отбеляза просветният министър.

Във връзка с идеята за сливането на университети Николай Денков обясни, че това е практика и в други страни, като България е закъсняла с нея. Целта е там, където образованието е раздробено, като в София, да има сливане, за да станат университетите по-видими за студентите и за чуждестранните компании.

Денков увери, че тестовете за учениците ще отпаднат, веднага, когато експертите са сигурни, че е безопасно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст