ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов опит за евакуация на мирното население в Мариупол

Мариупол

Градският съвет на украинския град Мариупол каза, че днес ще започне евакуация на част от четиристотинте хиляди жители на гrада, които са в капана на обкръжаващите ги руски сили, предаде Ройтерс. Хората ще могат да започнат да напускат града в 12:00 ч. местно време в условията на временно прекратяване на огъня, което ще продължи девет часа.  Подобен план имаше и вчера, но евакуацията нямаше заради продължилата стрелба между руските и украинските сили. Двете страни си отправиха взаимни обвинения за провала на спасителната акция. Евакуацията на цивилни се провали и в южния град Волноваха.

Кметът на Мариупол каза, че иска да помогне на повече от 400 000 жители на града да го напуснат. 

Според украинската полиция в други части на Украйна има непрекъснат обстрел от страна на руските сили, а в североизточния град Харков е имало и въздушни атаки.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че в Украйна е имало няколко нападения срещу украински здравни заведения. Има много загинали и ранени, съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в Туитър, но не оповести подробности. Атаки срещу лечебни заведения или здравни работници нарушават медицинския неутралитет и международните хуманитарни закони“, каза той.

Русия многократно отрече твърденията, че атакува цивилни обекти.

Хората, които успяха да избягат от Украйна, се насочиха към Полша, Румъния, Словакия и други страни.

Руската полиция е задържала над 316 души души по време на антиправителствени протести в 16 градове в руския Далечен изток и Източен Сибир, съобщи OVD-Info – организация, която следи протестите, предаде междувременно Ройтерс. Мониторинговата група каза още, че има задържани в руския пристанищен град Владивосток и в сибирския град Иркутск.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст